Cabler X Versowood – Kaapelikelat Digiaikaan

Kaapelikelat Siirtyvät Digiaikaan

Artikkeli julkaistu alunperin Versowoodin asiakaslehti Versiossa kesällä 2021.

Reka Kaapelin Cabler kaapeli- ja kelanhallintajärjestelmä digitalisoi kaapelikelat ja tuo kelojen käytön, kuljetukset ja kierrätyksen tähän päivään. Lisäksi se pidentää kaapelikelojen käyttöikää, mikä säästää niin kustannuksia kuin luontoa.

Jo yli puoli vuosisataa suomalaisen kaapeliteollisuuden eturiviin kuulunut Reka Kaapeli valmistaa Hyvinkään, Keuruun ja Riihimäen tehtaillaan kotimaisia, Avainlippu-tunnuksen saaneita kaapeliratkaisuja teollisuuden, rakentamisen, sähkönsiirron ja televerkkojen tarpeisiin.

Mutkatonta yhteistyötä
Versowood on Skandinavian suurin kelavalmistaja, joka on tehnyt pitkäjänteistä ja mutkatonta yhteistyötä Reka Kaapelin kanssa jo 70-luvulta lähtien.

Reka Kaapelin valmistamat kaapelit toimitetaan asiakkaiden työmaille Versowoodin valmistamilla puukeloilla”, Versowoodin tuotantojohtaja Janne Hannola kertoo.

Vuosikymmenten kuluessa yhtiöiden välinen yhteistyö on syventynyt kattamaan kelojen käsittelyn koko elinkaaren ajalta.

Kelojen toimitusten lisäksi tarjoamme Reka Kaapelille kokonaisvaltaisia kelanhallintapalveluja, jotka kattavat muun muassa kelojen kuntoarvion, tarvittavan kunnostuksen sekä kierrätyksen”, Hannola jatkaa.

Pitkää ikää kaapelikeloille
Ensi kesänä Versowoodin palvelut laajenevat Reka Kaapelin Cabler kaapeli- ja kelanhallintajärjestelmän avulla digitaaliseen kelapalautukseen Hyvinkään, Keuruun ja Riihimäen toimipisteissä.

Cabler helpottaa kelojen kanssa työskentelyä ja takaa niille pidemmän käyttöiän. Sen avulla voimme asteittain luopua perinteisistä paperilomakkeista ja tuoda kelanhallinnan tähän päivään”, Hannola toteaa.

Kaapelikelan oma digitaalinen jalanjälki
Reka Kaapeli on kehittänyt Cabler-järjestelmän kotimaisten yhteistyökumppaneidensa, Versowoodin, Digitan, Kaukokiidon ja teknologiakumppani Kihon kanssa.

Cabler-järjestelmää kehitettiin ja testattiin tiiviissä yhteistyössä Versowoodin kanssa, joka pitkäaikaisena kelatoimittajanamme toi projektiin ainutlaatuista puu- ja kelaosaamistaan”, Cablerin tuotepäällikkö Joonas Koskinen Reka Kaapelilta kertoo.

Asiakkaiden tarpeista lähtenyt Cabler on avoin ja käyttäjäystävällinen kaapeli- ja kelaekosysteemi, jossa jokaiselle kelalle on luotu oma digitaalinen jalanjälki.

Kun jokainen työmaalle menevä kaapelikela voidaan tunnistaa QR-koodien ja GPS-paikantimien avulla, kelojen ja kaapeleiden liikkeitä pystytään seuraamaan ja koordinoimaan vaivattomasti”, Koskinen valottaa.

Helpottaa käsittelyä ja kierrätystä
Cabler-järjestelmä paikantaa kelan ja kertoo esimerkiksi, milloin tilatut kaapelit ovat saapuneet työmaalle tai mistä tienpenkasta tyhjän kelan voi noutaa.

Cablerin palvelusta yritykset voivat kätevästi seurata niin yksittäisen kelan kuin isojen kelamassojen kiertoa toimituksesta palautukseen saakka. Tämä palvelee koko toimialaa”, Koskinen toteaa.

Keloihin ujutetun digitalisaation avulla on myös mahdollista saada selville, kuinka paljon kelassa on kaapelia jäljellä, mikä helpottaa kelakuljetusten ja palautusten optimointia.

Säästää aikaa, rahaa ja ympäristöä
Erityisen tärkeäksi hallittu kelaliikenne nousee suurissa rakennuskohteissa, kuten tuulivoimapuistoissa.

Kun kelojen sijainti ja status tiedetään, myös niiden kuljetukset on mahdollista optimoida tehokkaasti – mikä säästää aikaa, rahaa ja ympäristöä”, Koskinen toteaa.

Lisäksi Cabler-järjestelmään voidaan kirjata täsmällisiä kelatietoja ja asennusohjeita, mikä helpottaa asiakkaiden projektin- ja varastonhallintaa.

Avoin ekosysteemi palvelee koko alaa
Kotimaista koodia oleva Cabler on avoin ekosysteemi, joka yhdistää kaikki kaapelikelojen elinkaaren ympärillä toimivat yritykset.

Cabler on alusta asti rakennettu niin, että asiakkaat voivat tuoda sinne kaikkien kaapelivalmistajien keloja”, Koskinen kertoo.

Uskomme, että avoin järjestelmä palvelee kaikkia alan toimijoita parhaiten, sillä sen avulla yritykset voivat yhdessä tehostaa toimintaansa ja saavat eväitä kasvuun”, Koskinen jatkaa.

 

Lue alkuperäinen artikkeliin TÄSTÄ