3P: Tavoitteena nopeampi kelakierto

Kelat nopeammin kiertoon!

Ihanne olisi, että kaapelikelat kiertäisivät mahdollisimman tehokkaasti tehtaalta työmaalle ja takaisin ja kelojen koko elinkaari saataisiin hallintaan.

Tämä säästäisi selvää rahaa, sanoo verkonrakennusyhtiö 3P:n hankinnoista ja kumppanuuksista vastaava Ville Malkamäki. Cablerin avulla 3P on nyt matkalla siihen suuntaan.

Power Prof Partners eli tutummin 3P on 0,4 – 110kV sähköverkkojen infrarakentamiseen erikoistunut yritys, joka toimii ympäri maata. Haastatteluhetkelläkin käynnissä on liki kymmenen työmaata. Tämä tarkoittaa, että vuodessa yrityksen työmailla käytetään satoja keloja kaapelia. Tässä ruljanssissa pyörii satojatuhansia euroja vuodessa eikä ole ollenkaan samantekevää miten kelat liikkuvat. Kaikkien osapuolien edun mukaista on, että kaapelit lähtevät oikeaan aikaan tehtaalta työmaalle ja tyhjät kelat palautuvat sen jälkeen mahdollisimman nopeasti takaisin. Näin keloissa kiinni oleva raha saadaan kiertoon, varkauksien määrä pienemmäksi ja muutoinkin stressi siitä missä kelat menevät helpottaa, kun tilanne on koko ajan nähtävissä, Malkamäki sanoo.

Tällä hetkellä aivan näin pitkällä ei vielä olla, vaikka tekniikka sitä varten alkaakin olla valmiina. Reka Kaapelin Cabler-sovellus on 3P:ssäkin jokaisen projektiin osallistuvan taskussa ja sen avulla kaikilla on lähes reaaliaikainen tieto siitä missä kelat ovat ja kuinka paljon mitäkin kaapelia niissä on jäljellä. Seuraava kehityskohde ja toive olisikin tuo logistiikan hoitaminen tehtaalta ja takaisin tehtaalle niin, että kaapelikelat eivät jäisi makaamaan työmaalle yhtään pidemmäksi aikaa kuin on tarpeen, Malkamäki kaavailee. Näin jopa lähes 2000 euroa maksava tyhjä kela kelapantteineen palautuisi ja kelat pysyisivät myös paremmassa kunnossa.

3P on edelläkävijä

3P on Cablerin käyttäjänä etulinjassa. Jo toissa vuonna he aloittivat yhteistyössä Onnisen kanssa Cablerin käytön. Cabler on kääntänyt koko pelin uuteen asentoon, sanoo myyntipäällikkö Timo Niemi Onninen Oy:stä. Kaapelista on tullut sivutuote ja itse kela on päätuote, hän tiivistää. Reka on oikealla asialla, Niemi vakuuttaa.

Nyt 3P:n järjestelmässä on jo lähes 80% kaikista kaapelikeloista. Ensin haasteita oli sekä järjestelmän GPS-paikannuksen ja käyttöliittymän kanssa, mutta nyt nämä vaikeudet on voitettu. Uusi urakoitsija oppii järjestelmän käytön nopeasti, Malkamäki vakuuttaa ja järjestelmän luotettavuudenkin olevan jo hyvällä tasolla. Ero entiseen keskinäiseen Whatsapp-viestittelyyn on suuri, hän vakuuttaa.

Seuraava tavoite on saada kuljetuksia hoitavat liikennöitsijät entistä paremmin mukaan niin, että sekä kaapelikelan kutsu työmaalle että sen palautus tehtaalle kävisivät mahdollisimman sujuvasti ja oikea-aikaisesti. Tässäkin on Malkamäen mukaan edistytty, mutta kyllä vieläkin metsästetään keloja, jotka ovat olleet työmaalla viime vuodesta asti, hän tunnustaa.

Malkamäki arvostaa myös sitä, että Cabler ei rajoitu vain Reka Kaapelin tuotteisiin vaan sitä voidaan hyödyntää myös kilpailijoiden tuotteissa. 3P haluaa vapaat kädet hankinnoissaan ja vierastaa sitoutumista vain yhteen toimittajaan ja hankinnat kilpailutetaan vuosittain.

Power Prof Partners

  • Sähköverkkojen laadun parantaminen yhteistyössä sähköverkkoyhtiöiden kanssa.
  • Perustettu 2016
  • Liikevaihto yli 10 milj € (2021)
  • Suunnittelee ja johtaa projektin
  • Sopimusurakoitsijat tekevät
  • Toiminta-alueena koko Suomi

 

Lisätietoja: